De reclame-inkomsten bij de NPO blijven dalen

Waar de reclame-inkomsten bij de NPO vorig jaar al daalden met 4,5 procent, verwacht STER-directeur Frank Volmer ook dit jaar een daling van zo’n 5 procent. In de hele televisiewereld stijgen de inkomsten uit reclame juist. Adverteerders kiezen weer vaker voor televisiereclame en ook grote evenementen (WK Voetbal, Olympische Spelen) zorgden voor meer inkomsten. Toch leidde dat dus niet tot een stijging van de inkomsten bij de NPO. De oorzaken: er worden online nog weinig advertenties gekocht, de STER is gestopt met het geven van kortingen aan grote adverteerders en de tarieven voor kleine bedrijven zijn gedaald. Ook krijgen mediabureaus geen beloning meer als bedrijven via hen reclametijd bij de publieke omroep inkopen. Veel bedrijven kopen daarom nu reclame in bij de commerciële zenders. De STER ziet dan ook een stijging in het aantal kleine bedrijven dat bij hen adverteert.