Reallyread.it laat je pas reageren onder een artikel als je het écht hebt gelezen

De startup reallyread.it heeft een tool ontwikkeld die de veelgebruikte reactie ‘heb je het artikel wel gelezen?’ overbodig moet maken. De oprichters willen bezoekers stimuleren een artikel uit te lezen in de hoop dat daar een ‘beschaafd gesprek’ uit voortkomt. Daarnaast zou de functie de tijd die mensen op een pagina besteden, moeten verlengen (wat uiteindelijk weer zou moeten zorgen voor meer loyaliteit naar de website). Reallyread.it bestaat nu alleen nog uit een Chrome-extensie waarvoor zo’n 300 mensen een inlog hebben en – nadat ze het artikel dus écht hebben gelezen – op elkaar reageren. De Chrome-extensie laat je de leestijd van een artikel zien en het percentage van het artikel dat je al hebt gelezen. Zodra je op de 90% zit, verandert de kleur van dit getal van rood naar groen (en nee, snel naar beneden scrollen telt niet als lezen). In de toekomst wil de startup dit ook beschikbaar maken voor uitgevers, die de functie dan kunnen gebruiken voor hun eigen commentaarsectie.